Може ли да бъде наречена правосъдие система, която се задейства под

...
Може ли да бъде наречена правосъдие система, която се задейства под
Коментари Харесай

Случаят в Стара Загора и проблемът с правосъдието в България

Може ли да бъде наречена " правораздаване "  система, която се задейства под напън - все едно дали идва от обществото или от задкулисието? Крайният резултат сигурно не е удовлетворяващ, а повода е, че в своите дейности магистратите не са ръководени от фундаменталните правила на самостоятелност, безпристрастност и честност, а от боязън. В първия случай страхът е за креслата им, които публичният яд може да разклати, във втория се опасяват от тези, които са ги сложили в същите тези кресла.  

Дори публичният яд да реализира някакъв резултат - да вземем за пример наново задържане на принудител, това е краткотрайно положение. После възбудата спада, протестните шествия стопират, политиците се кротват, статусите във Facebook също, само че системата е все по този начин непроменена - единствено е показала висок вискозитет.

" Лека телесна щета "

В края на юни в Стара Загора 26-годишен охранител на известна чалга дискотека в града с предходни прегрешения, поради които има присъда за нанасяне на лека телесна щета, в началото заплашва, а след това извършва заканите си по отношение на 18-годишна ученичка. На 24 юни ѝ написа: " Направо те умъртвявам ", на идващия ден: " Ще ти закача главата ", на третия нахлува в дома на момичето и прави закононарушението - пребива я, счупва ѝ носа, нарязва тялото ѝ с макетно ножче и обръсва до кръв главата ѝ с машинка. 

Случаят не е бил отразен в полицейския бюлетин - пресцентърът някак го пропуснал. Гневът на жителите избликна, откакто майката на момичето разгласява фотоси от оказаната лекарска помощ на щерка ѝ след месец безмълвие от институциите. А окръжни съдии в Стара Загора пуснаха на независимост бияча, който беше с мярка за неотклонение задържане под стража. Странно процесуално държание поради данните за лице с висока социална заплаха, разяснява по bTV юрист Димитър Марковски. Прокуратурата квалифицира действията му като междинна телесна щета, районният съд го задържа, тъй като преценя, че има доказателства за това, само че след обжалване окръжният го пуска на независимост. Причината - здравната експертиза квалифицира действието като  " лека телесна щета ". 400 шева. 

Що за " вътрешно разбиране "?

Магистратите вземат решение делата си съгласно вътрешното си разбиране и закона. " Вътрешното разбиране "  не значи субективно мнение на съдията, а убеденост, откакто е разгледал всички доказателства в тяхната целокупност, многоликост и обективност, ръководейки се от закона. От една страна съдията следва да е самостоятелен в оценката на доказателствата по вътрешно разбиране, от друга - то би трябвало да е проявяване на справедливостта. 

Ако съдиите и прокурорите са честни хора, правилни на правилата на правовата страна, с морал и интегритет, който не е ерозиран от корупция и напън при образуване на вътрешно разбиране, правораздаването в България щеше да основава чувство за повече правдивост. Не да мирише на поръчки.

Тримата окръжни съдии в Стара Загора, пуснали на независимост бияча, се доверили на експертизата за " лека телесна щета "  и от радара на вътрешното им разбиране изпаднали съдебното минало на причинителя, нахлул в дома на жертвата, садизмът му, както и обругаването и унизяването на момичето. Сега ще би трябвало да поправят вътрешното си разбиране в сходство с новите доказателства и тези, които са пропуснали. Наблюдаващият прокурор заяви, че е назначена петорна съдебно-медицинска експертиза от трима правосъдни лекари, хирург и изящен хирург - " с цел да открият дали е налице обезобразяване, което още веднъж е междинна телесна щета ". 

Момичето не приказва от месец - и това не е телесна щета, а психотравма за цялостен живот. С нея работят психолози, само че както показа майка ѝ по БНР: " Засега тя е пандизчия в самата себе си, в личния си призрачен сън. "

Политически заявления и обещания

Жертвата мълчи, само че насилието против нея отпуши словото на политиците, които скоро влизат в акции за локални избори. Същите, които инструментализираха правораздаването за частни потребности, в този момент са гласовити за правдивост. Депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски настоя  " Инспекторатът към Висшия правосъден съвет (ВСС) да се самосезира неотложно и да извърши лично следствие на магистратите, освободили садиста ". Пеевски отиде още по-далеч с обещанието, че първата работа на Народното събрание наесен е да смени Висш съдебен съвет, който е с от дълго време изминал мандат. Тази поръчка обаче буди неразбиране, защото конституционното болшинство счита изборът да се състои след приемането на измененията в Конституцията. Обещаха ги за края на 2024 година, а това значи, че новите Висш правосъден съвет, Прокурорски съвет и основен прокурор ще са вероятни идната пролет.

И водачът на ГЕРБ Бойко Борисов осъди " чудовищния акт ", изтъквайки, че ето по тази причина е бил признат законът за домашното принуждение. Само че казусът в Стара Загора не попада в обсега му. Причината я назова някогашната правосъдна министърка Надежда Йорданова от ПП-ДБ, положила доста старания за плана: " Много популистки гласове попречиха да бъдат дефинирани тези случаи, където има открити интимни връзки сред двама души, само че те не живеят под един покрив ". Сега тя дава обещание корекции наесен. 

Хората желаят правдивост

Когато и да бъдат признати измененията в Конституцията обаче, най-трудната част от правосъдната промяна ще е намирането на честни магистрати с чисти ръце. Такива, за които няма да се появят офшорни сметки с мръсни пари, хотели по море, букви в нечии тефтерчета, също и реплики като: " Шефе, ти си го избра! ". Ако правосъдната система не бъде прочистена и вместо правдивост за жителите, още веднъж се получи право за елитите, освирепяването и оскотяването ще вземат превъзходство. 

Сега в десетки градове българите се събират за мирни демонстрации поради случая в Стара Загора. След митингите на околните и роднините на починалите в произшествия по пътищата, в този момент е ред на жертвите на домашно принуждение. И едните, и другите желаят единствено едно - правдивост, не подвластни страхливци в институциите, на които политици натискат копчетата.

***

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

***

Вижте и тази изложба от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР